Áčko nepřekročilo svůj stín a venku opět prohrálo, tentokrát v Ratboři

27.04.2014 09:47

Ratboř - Bílé Podolí 3:1 (2:0)

To snad není možné! Podolští kdykoliv v této sezóně přijeli na hřiště posledního celku tabulky, vždy u něj prohráli. Nejdříve na podzim Býchory, které v předchozích deseti zápasech nedokázaly vyhrát, nedávno Kutná Hora, která se trápila na dně tabulky a nyní schytává jeden debakl za druhým a do třetice Ratboř, která na jaře ještě nebodovala a už je tiše smířená se sestupem do okresního přeboru. Všechna utkání si byla velice podobná - brzký gól outsidera rozhodil morálku a herní schopnosti Kobylek, které nedokáží na nepříznivý stav reagovat (Býchory 4. minuta, Kutná Hora 6. minuta, Ratboř 5. minuta). Přestože mají potom Podolští obvykle více ze hry, nedokáží své šance proměnit.

V Ratboři mohli vést hosté už ve 3. minutě, kdy Trpišovský vybídl Semínka, ten využil špatné domluvy brankáře se stoperem, ale zakončil mimo (viz video). Hned po odkopu se ve sprintovém souboji zranil Mužátko a než hosté stačili vystřídat, už prohrávali - po rychlém útoku zakončoval Stráník do odkryté brány z 10 metrů - 1:0. Podolští drželi míč a kombinovali, ale centry do vápna bez problémů odvraceli obránci. Až v 18. minutě Svobodův přímý kop našel hlavu Semínka, ale místo zakončení ještě přihrával a obrana si opět poradila (viz video). Ve 20. minutě se domácí opět rychlým kontrem dostali do zakončení a Stráník opět nikým neatakovaný zakončoval z 10 metrů, Nečas však dobře vyběhl a donutil domácího útočníka zakončit nad. Ve 25. minutě hosté nedokázali na půlce zastavit rozehrávku Ratboře a míč se dostal ke Stráníkovi, který chtěl centrovat, což se mu sice nepovedlo, ale míč se od tyče odrazil do brány - 2:0. Od této chvíle domácí zalezli na vlastní polovinu a zkušeně odolávali útočným snahám hostů. Ve 30. minutě - ač tísněný - zakončoval Semínko v gólové šanci z malého vápna vedle. Ve 38. minutě Toman sám na zadní tyči netrefil míč dobře a i on zařízení minul. Ještě do poločasu mohlo být s hosty mnohem hůře, ale velký závar ve 45. minutě se obraně v čele s Nečasem podařilo vyřešit. Poločas skončil výsledkem 2:0.

Ve druhé půli se podolští hráči ani fanoušci vzdát nadějí na dobrý výsledek nechtěli a pokračovali v nátlakové hře před zalezlou obranou hradbou soupeře. V 56. minutě se povedlo snížit - po Semínkově průniku a nahrávce před bránu vyhrál souboj Trpišovský a snížil na rozdíl jediné branky - 2:1. Celá akce už z vlastní poloviny byla velmi pohledná, na jeden dotek a Podolští zjistili, že prolomit domácí obranu lze. V 57. minutě se ke své obávané střele z 30 metrů dostal Fejfar, ale půl metru chybělo. V 63. minutě zakončoval Brunclík hlavou Svobodův centr, ovšem Jeřábek byl na místě. V 67. minutě Podolští dokonce vyrovnali díky Semínkově teči, jenže pomezní odmával ofsajd a pokračovalo se za stavu 2:1. Ten nevydržel dlouho - po nedomluvě stopera s brankářem v 69. minutě Nečas zatáhl za záchrannou brzdu a fauloval, z následné penalty Dolejš zvýšil na 3:1. Podolští neměli co ztratit, vrhli všechny síly do útoku a dokázali si vytvořit šance na vyrovnání. Po Svobodově centru v 76. minutě hlavičkoval Semínko z bezprostřední blízkosti těsně vedle. Po Čakovského uvolnění se k míči na hranici vápna dosta Chmelař, ale místo zakončení z první si ještě míč posunul a obrana stačila zakročit. Navíc si při souboji a následném pádu Chmelař zranil rameno a musel střídat. V další šanci Šálený obešel i brankáře, ale opět finální přihrávka nepřišla. O minutu později střílel nebezpečně Švadlenka, který si všiml vyběhnutého brankáře, jenže s ním přehodil i bránu. V 88. minutě Štočkův přímý kop z 22 metrů odvrátila zeď. V 90. minutě potvrdil podolský zmar v zakončení Semínko, který nikým neatakovaný hlavičkoval nad Jeřábkovu bránu (viz video). Ratboř zvítězila 3:1.

Ve druhé půli se domácí dostali do vápna soupeře prakticky jen jednou, ale i to jim stačilo ke skórování a potvrzení náskoku. Podolští hrají na jaře na hřištích soupeřů stále stejnou písničku - nejsou horší, hru předvádějí často lepší než ve vítězných domácích zápasech, ale produktivita v zakončení sráží podolské šance na body na bod mrazu. Prohra na půdě nejslabšího celku soutěže navíc přišla v ten nejméně vhodný okamžik - Kobylky doma hostí Poříčany, jednou do Libice a potom přivítají na jaře rozjeté Břežany II. A to ještě nevíme, jakého charakteru jsou zranění Mužátka a Chmelaře ze zápasu v Ratboři. Závěr soutěže bude velice napínavý, nervy podolských příznivců dostanou ještě pořádně zabrat.

Fotogalerie: Ratboř - FC BP

Branky: 5. a 25. Stráník, 69. Dolejš z penalty - 56. Trpišovský.

Sestava FC: Nečas - Mužátko (8. Fejfar), L. Toman (74. Kupka), M. Šváb, Svoboda - Čakovský, Trpišovský (74. Chmelař, 83. Štoček), Brunclík, Šálený - Švadlenka, Semínko.

Sestava Ratboř: Jeřábek - Vondráček, Stráník, Kemza, Dolejš P., Kopecký, Dolejš M., Skopec, Hošek, Švarc, Hošek, Souček. Střídali: Guliáš, Míček, Kvapil, Uher, Palermo.

Video:

šance Michala Semínka ve 3. minutě

šance Michala Semínka v 18. minutě

penalta domácích v 69. minutě

šance Michala Semínka v 90. minutě

Zpět