Dva body z Pátku vychytal brankář Beran, Kobylky vyhrály poprvé v historii na penalty

30.10.2016 21:34

Pátek - Bílé Podolí 1:2 na penalty (1:1)

Podolští vyráželi do Pátku s vědomím, že nemají co ztratit, ale na druhou stranu určitě nechtěli body soupeři odevzdat bez boje. Obrana uhlídala nejlepšího střelce soutěže Kollmanna a i díky tomu hosté dokázali zápas dovést do penaltového rozstřelu, ve kterém získali bonusový bod.

Podolští začali nebojácně a v první desetiminutovce se pustili do útočení, ale Fejfarův trestný kop proletěl vedle zadní tyče bez zakončení spoluhráčů. V 10. minutě si Beran připsal první důležitý zákrok, když po skrumáži v malém vápně ukryl míč do svých rukavic. Ve 13. minutě o sobě dal vědět Kollmann, který si udělal prostor ke střele ve středu hřiště, naštěstí obrana jeho dělovku dokázala tečovat na tyč. V 15. minutě vracel Kupka Švábův centr před bránu, Semínko ještě přistrčil Netáhlovi, jehož pěknou ránu pod břevno vytáhl Král konečky prstů na roh. Při něm Fejfar našel přesně hlavu Kupky a hosté vedli - 0:1. Od 20. minuty převzali aktivitu domácí hráči a scénář hry byl až do konce poločasu stejný: průnik po straně - faul - trestný kop - odvrácení obranou a dlouhý odkop - domácí opět útočí. Naštěstí se páteckým exekutorům rohy ani trestné kopy nedařily, a když už, tak vytáhl Beran kvalitní zákrok, jako třeba ve 26. minutě při trestném kopu Kollmanna z 20 metrů. Až ve 42. minutě propadl centr k volnému Vondrovi, který do odkryté brány zamířil přesně - 1:1. Mezi tím hosté zahrozili jen nepřesnou střelou Fejfara a kombinací Vítka s Jelínkem, která na svém konci zaváněla penaltovým zákrokem, ale nepískalo se. Poločas tak skončil 1:1.

Ve druhé půli chtěli hosté držet míč víc na svých kopačkách, aby se tolik nedostávali pod tlak, ale moc se jim to nedařilo. Hned ve 48. minutě vystihl Kollmann rozehrávku a šel z poloviny sám na bránu, ovšem Beran včas vyběhl a zakončení vyrazil, následná dorážka šla vysoko nad jeho bránu. Na druhé straně to zkoušel Netáhlo, ale Král byl pozorný. Po hodině hry přišel velký tlak domácích - nejprve vykopával Šváb zakončení Bulíře z prázdné brány (viz video). V 65. minutě Beran zasahoval na brankové čáře proti hlavičce Kohoutka, míč reflexivně vyrazil (viz video). Další roh znamenal pro Kobylky znovu nebezpečí - tentokrát hlavičkoval Churavý, ale opět narazil na vynikajícího Berana. Nejlepší zákrok si brankář hostů připsal v 70. minutě - Kollmannův přímý kop z 18 metrů vyrazil a následnou dorážku Ryšánka, který zakončoval prakticky do prázdné brány, dokázal na poslední chvíli vykopnout do bezpečí (viz video). Tím hlavní nápor domácích opadl a přestože se nadále snažili, tak tušili, že je to marné a podolská brána je zamčená. Podolští přečkali nápor a také se dostali k několika náznakům, ale nikoli do gólové šance. V samotném závěru pak mohli přece jenom rozhodnout domácí, ale Beran opět čaroval, když vyrazil stoprocentní šanci. V poslední minutě odpískal jinak bezchybný rozhodčí Sixta trestný kop po nasimulovaném pádu Kollmanna, ale ten trefil z 18 metrů jen zeď. Oba týmy tak braly po bodu.

Penalty byly pro Kobylky velkým strašákem - vždyť v loňském ročníku neuspěli Podolští ani jednou ze čtyř rozstřelů! Tentokrát však postupně uspěli Šálený, Fejfar, Semínko i Kupka a když k tomu hrdina zápasu Beran dva střelce domácích vynuloval, slavili bod navíc hosté.

Domácí hráči, funkcionáři i fanoušci jen kroutili hlavou a stále nechápali, jak je možné, že nezůstaly všechny body v Pátku. Je třeba uznat, že šlo o velice šťastné vítězství, ale Podolští šli svou bojovností štěstí naproti, dokázali odolat místy až drtivému náporu domácích a nakonec si odváží dva body. Celkem jich mají na kontě 14 a tři zápasy před koncem soutěže mohou pomýšlet na klidnou zimní přestávku. Jenže pozor - podobná euforie už tu po vyhraném zápase v Liblicích byla a nedopadlo to dobře, proto je nutné se na Sadskou zodpovědně připravit. Utkání proti druhému týmu tabulky začíná v neděli ve 14 hodin.

Fotogalerie: odkaz

Branky: 42. Vondra - 16. Kupka.

Sestava FC: Beran - Kupka, Šálený, Semínko, Martin Šváb - Čakovský (78. Štoček), Josef Fejfar, Netáhlo, Tomáš Švadlenka - Vítek, Jelínek.

Sestava Pátek: Král – Bartheldy, Bulíř, Kohoutek, Churavý – Kalina, Jirásek, Hubáček (66. Brtek), Zumr – Vondra, Kollmann.

Rozhodčí: Sixta Jakub - Brožek Tomáš, Filip Petr.

Video:

Martin Šváb vykopává z brankové čáry

Aleš Beran chytá na brankové čáře

Aleš Beran znovu chytá

šance domácích

Aleš Beran vyráží vyloženou šanci

trestný kop domácích z 18 metrů

Beran chytá penaltu v rozstřelu

vítězství po penaltách

Zpět