Áčko ve Vrdech sahalo po vyrovnání, neproměněné šance ho stály všechny body

16.10.2022 08:28

Vrdy - Bílé Podolí 3:1 (2:1)

Ačkoli se říká, že derby nemá favorita, tentokrát o něm nebylo pochyb - domácí měli v zádech sérii několika vítězství, naopak Podolští na premiérové tři body stále čekají. A čekat budou i nadále, protože se projevily tradiční nešvary z poslední doby - lacině inkasované branky a neproměnění obrovských šancí, které ve výsledku stály Kobylky minimálně bod.

Do utkání vstoupili lépe domácí, kteří se snažili využít kluzkého terénu a dlouhými míči za obranu se dvakrát dostali do náznaku šance. Hned ve 2. minutě navíc šli do vedení po trestném kopu z 25 metrů, který na zmíněném kluzkém terénu nabral rychlost, navíc byl ještě tečovaný a zapadl přesně k tyči - 1:0. Podolští se nemohli dostat do tempa, navíc museli hrát několik minut o deseti při ošetřování Cakla. Po čtvrthodině se hosté mohli vrátit do hry díky minele brankáře Kožurika, kterou však Švadlenka potrestat nedokázal, a tak udeřilo na druhé straně. Ve 24. minutě Podolští nedokázali na půlce přerušit odražený míč po rohu, následně situaci Vrdy vykombinovaly až k zakončení do prázdné brány - 2:0. Navíc i nadále byli nebezpečnější domácí, ovšem Dastych si připsal dva jisté zákroky. Po dalším z nich vykopl podolský brankář míč přesně do běhu Švadlenkovi, který se dostal až do vápna a jeho zpětnou kličku vyřešila obrana jen faulem - následnou penaltu proměnil bezpečně Štoček - 2:1. V prvním poločase přišla ještě jedna velká šance, ale domácí z trestného kopu na hranici vápna trefili jen zeď.

Ve druhé půli byl za pokračujícího deště k vidění míč hlavně mezi vápny, a když už přišel centr, obrany si dokázaly poradit. Po dobré kombinaci se až do vápna dostal Švadlenka, podobně jako v závěru první půle kličkou přelstil obránce a byl faulovaný, ale rozhodčí už druhou penaltu pískat nechtěl. Postupem času se na domácí kopačky začala vkrádat nervozita a nepřesnosti, naopak Podolští zlepšili důraz v osobních soubojích a dokázali se dostat do tří gólových šancí: Štoček na hranici vápna vypálil a Kožurík se za jeho pokusem jen ohlédl, bohužel však míč skončil těsně vedle tyče. V 78. minutě centroval Fejfar a Kupka nedokázal umístit svou hlavičku mezi tři tyče. V 80. minutě přišla největší šance - Štoček rozehrál přímý kop na Kupku, jenž mířil pod břevno, ale tentokrát domácí brankář skvěle zasáhl a zakončení pod břevno vytáhl na roh. Do dalších šancí se už Podolští nedostali, navíc si v 88. minutě vypili kalich hořkosti do dna, když střelu z vápna míříci mimo tři tyče tečovala obrana do sítě - 3:1.

Podolští jeli do Vrdů s obavami vzhledem ke střelecké formě domácích v posledních zápasech (ve 4 zápasech 19 gólů!), ale žádný debakl se nekonal. Proměněnou penaltou se Kobylky vrátily do zápasu a nebýt nekvality v zakončení, mohly si odvézt i nějaké body. Bohužel to je typický obrázek z podzimních zápasů - na gól se podolští fotbalisté velmi nadřou, zatímco soupeři darují góly na zlatém podnose. V dalším kole se pokusí Kobylky protrhnout nepříznivou sérii opět venku, hraje se v Zelenči v neděli od 15:30.

Branky: 2. Semrád, 24. Kapounek, 88. vlastní - 44. Štoček z penalty.

Sestava BP: Dastych - Cakl (46. Jansa), Kupka, Šálený, Skala (70. Muller) - Tyšer, Kubát, Štoček ml., Dvořák, Weinlich (66. Fejfar) - Tomáš Švadlenka.

Sestava Vrdy: Kožurik - Vavřina, Havránek, Šveřepa, Kapounek, Petr, Nový, Vávra, Burjetka, Semrád, Víšek. Střídali: Novák, Petr, Lengál, Šmídl, Chudomel.

Rozhodčí: Mrázek Radek - Garaja Miroslav, Kovář Otto. Delegát: Macháček Milan.

Zpět