Úvod jara vyšel Kobylkám skvěle, dokázaly porazit Škvorec

25.03.2019 08:40

Bílé Podolí - Švorec 2:1 (1:0) 

Za krásného jarního počasí vstoupily Kobylky do druhé poloviny soutěže proti nováčkovi ze Škvorce, kterému měli co vracet za podzimní porážku 3:0. Tentokrát bylo utkání vyrovnané, plné osobních soubojů a faulů, někdy i z kategorie zákeřných. Šťastnější byli domácí, kteří gólem Tomáše Švadlenky pět minut před koncem brali všechny body. 

Zápas začali lépe domácí a hned v jeho úvodu se tlačili před bránu soupeře: Fejfarův trestný kop v 5. minutě Švadlenka poslal hlavou těsně vedle. V 9. minutě už se domácí radovali: po Pulkertově centru do vápna využil nedorozumění obránce s brankářem Weinlich, který odražený míč propasíroval mezi nohama brankáře do sítě - 1:0! Domácím přineslo vedení klid na kopačky a dále si udržovali mírnou převahu. Hosté sice dobře kombinovali, ale k ohrožení brány to nevedlo. Až ve 25. minutě po rozehraném signálu po trestném kopu zakončovali hosté z úhlu do odkryté brány, ale Šálený dokázal míč z brankové čáry vykopnout. Důležitá situace přišla ve 32. minutě: po souboji ve středu hřiště a následném pádu na zem se Toman ohnal po soupeři a byla z toho rovnou červená karta. Kobylky musely přeskupit řady a aktivní napadání rozehrávky Škvorce byli nucení změnit na pasivní vyčkávání na to, co vymyslí hosté. Naštěstí toho moc nebylo - střelu z vápna Dastych vyrazil a poradil si i s následnou dorážkou z bezprostřední blízkosti. Na druhé straně se míč po Fejfarově trestném kopu a Kupkově hlavičce dostal k Weinlichovi, ale střela mu nesedla a brankář ji bez problémů chytil. Poločas skončil těsným vedením domácích 1:0. 

Druhá půle byla ve znamení domácího bránění hubeného náskoku a snahy hrát na brejky. Dastych měl několikrát práci a podržel svůj tým dobrými zákroky, hlavně po střele z vápna v 60. minutě. V 66. minutě ale ani on nezabránil vyrovnání: po trestném kopu odvrátila obrana míč jenom k Haviernikovi, který upravil na 1:1. Pro domácí to byl vzhledem k průběhu zápasu i tak dobrý výsledek, takže se obraz hry příliš nezměnil. Přesto Kobylky dokázaly zahrozit a po krásné akci měl vedoucí gól na hlavě Chmelař, ale bránu z malého vápna přestřelil. V 73. minutě se síly na hřišti srovnaly - po faulu na aktivního Pulkerta dostal druhou žlutou kartu Haviernik a musel také předčasně do sprch. V 80. minutě kolem vápna dobře kombinovali Weinlich se Švadlenkou, ale ke střele se nakonec ani nedostali. V 84. minutě dokázali Podolští zaskočit Škvorec jeho vlastní zbraní: trestný kop rozehrál Fejfar do strany na Skalu, který se dostal až do vápna a jeho zpětnou přihrávku umístil Švadlenka do sítě - 2:1. Hosté se dostali ještě ke dvěma standardkám, ale domácí si vedení pohlídali a dovedli utkání do tříbodového konce. 

V zápase se ukázalo, že zimní příprava přinesla ovoce - Podolští v oslabení hráli většinu času bez míče na svých kopačkách, přesto dokázali s kombinačně silným soupeřem běhat a nepouštět ho do gólových šancí. Naopak sami v závěru dokázali otočit zápas na svou stranu po krásné a chytré fotbalové akci. Utkání by možná slušela remíza a rozhodnutí v následných penaltách, ale gól Tomáše Švadlenky rozhodl o tom, že penalty tentorkát nebudou. Kobylky se díky výhře dostaly na páté místo tabulky a mohou jet do Sokolče, kterou na podzim jako jediní dokázali porazit, s čistou hlavou. Hraje se v neděli od 15 hodin. 

Fotogalerie: odkaz Domča, odkaz Katka.

Branky: 9. Weinlich, 84. Švadlenka - 66. Haviernik. 

Sestava BP: Dastych - Skala, Radek Toman ml., Šálený, Spáčil - Kupka, Fejfar, Pulkert, Chmelař (75. Šejvl) - Tomáš Švadlenka, Weinlich (81. Kubát). 

Sestava Škvorec: Novotný - Haviernik L., Haviernik D., Pont, Bobáň, Větrovec A., Terynek, Větrovec M., Sladký, Blesk, Faulhaber. Střídali: Housa, Novotný. 

Rozhodčí: Stumpf Jaroslav - Stránský Martin, Hanák Leoš. 

Diváci: 50.

Zpět